top of page

Historien bag Villa Vangile

1500-tallet

Grundstenen til villaen blev lagt midt i 1500-tallet. Den blev bygget til en velhavende familie i Rom - formodentlig som sommerresidens og jagthytte. Der er stadig et rigt dyreliv omkring villaen med for eksempelvis vildsvin, rådyr, grævlinger og utallige fuglearter, hvilket nok blev jaget dengang. 

 

I den ældre del af villaen kan man se, at gulvet og vinduerne er bygget i den klassiske florentinske stil fra omkring 1500-tallet. 

Skærmbillede 2021-10-07 kl. 17.00.22.png

1500-1700 tallet

Våbenskjold er installeret på venstre side af facaden. Det er delt i to med seks kugler - som er Medici familiens velkendte emblem - på venstre side. Det viser, at en dame fra Medici familien har giftet sig ind i familien, sandsynligvis tidligt i 1500-tallet.

 

Våbenskjold installeret på højre side af facaden tilhører Barli familien. Det var en adelig familie, som var veletableret i området. De ejede ejendommen i flere generationer.

Olivenlund og vinstokke blev grundlagt, og de begyndte at producere deres egen olie og vin.

Efterhånden som villaen voksede, boede ejerne sikkert her hele sommeren og nød de kølige rum. Der er mange træer i den store have, så hvor herskabet end gik hen, kunne de finde skygge. De store og højloftede rum i villaen gjorde dog al opvarmning umulig, og familien pakkede kufferterne igen, når efteråret nærmede sig. Vinteren igennem stodvillaen tom og ventede på varmere dage.

Skærmbillede 2021-10-07 kl. 17.03.59.png
Skærmbillede 2021-10-07 kl. 17.04.06.png

1700-1800 tallet

Kapellet stod færdigbygget den 1. maj 1700. Det formodes, at det store kamfertræ, der står lige foran indgangen, blev plantet samtidigt.

 

Et kort fra 1784 viser en noget mindre Villa Stabbia med kapellet og et bondehus.

 

Det fremgår af en samling toscanske retsafgørelser fra 1828, at ejendommen overdrages til Barli- familiens arvinger i 1637 og 1661.

Kapel.jpg

Første halvdel
af1900-tallet

Sidst i 1920’erne var den sidste Barli nødsaget til at sælge ejendommen efter at have ødslet familiens arv væk - delvis ved diverse spilleborde. Han var dog heldig, idet et fjernt familiemedlem netop ledte efter et sted på landet. Så det blev Alcide Nucci, en dygtig forretningsmand fra Pescia, der købte villaen.

 

Alcide Nucci ejede kun villaen i omkring 30 år og boede hovedsagelig i Rom, men fik ikke desto mindre sat sit tydelige præg på stedet. Han ombyggede villaen indvendigt og udvidede den efterhånden, som mere land blev opkøbt i dalen. Som tidligere var gårdens hovedproduktionen på dette tidspunkt olivenolie og vin.

 

Alcides forretninger havde op- og nedture, og under en af de svære nedture fik han hjælp af sin hustru Mathilde. Hendes søster Caterina Bartolozzi og hendes mand Mario Marchi hjalp familien på fode igen. Da Alcide og Mathilde ikke havde deres egne børn, adopterede de Caterina og Marios søn, Francesco. Han beholdt sin faders efternavn Marchi, og tog samtidig sin moders efternavn, Bartolozzi. 

I 1951 overlod Alcide og hans kone Villa Stabbia til adoptivsønnen Francesco Marchi Bartolozzi.

Billede1.jpg

Anden halvdel
af 1900-tallet

Midt i1900-tallet boede Francesco i Rom og arbejdede i Rom civilingeniør, så derfor deltog han ikke direkte i ledelsen af villaen.

 

Oliven- og vinproduktionen på ejendommen fortsatte via ‘mezzadria’ kontrakter, hvor arbejderne dyrkede markene og returnerede mellem 30-40% af overskuddet til landejeren. De tre bondehuse omkring villaen blev brugt som uafhængige gårde med egne stalde, opbevaring og kældre.

De sidste familier, som boede i bondehusene, forlod stedet i starten af 1990'erne, og Francesco og sin kone Raffaella Marchi Bartolozzi overtog direkte ledelsen af villaen.

 

I 1993 ombyggede Francesco og Raffaella, der stadig var bosat i Rom, et af bondehusene (det nuværende Firenze), og indrettede tre lejligheder, som blev udlejet til turister om sommeren. Men markerne var kun sparsomt vedligeholdt og produktionen af olivenolie, rødvin, hvidvin og vino Santo var meget reduceret i forhold til tidligere tider. Datteren Michela Marchi Bartolozzi og hendes mand Malcolm Edwards overtog det daglige ansvar for agroturismo gæsterne og markerne.

 

Michela og Malcolm flyttede i 1996 til England, og Francesco og Raffaella flyttede permament ind på ejendommen, vedligeholdt husene, grunden og istandsatte flere stalde og boliger til agrosturismo. De var de første ejere, som boede der hele året.

Oliven2.jpg
Oliven.jpg


2000 og frem

I 2002 beslutter sønnen Mario Marchi Bartolozzi (geolog) og hans danske kone Tine Pedersen (geofysiker) sig for at skifte deres internationale karriere ud med et liv som landmænd og agrosturismo-værter på Villa Stabbia. 

 

De flytter ind i det nuværende Lucca med deres to børn, Lau og Loke. Francesco og Raffaella bor i villaen.

 

I 2006 bliver Villa Stabbia certificeret som økologisk gård, der producerer ekstra jomfru olivenolie, aromatiske olier, Vin Santo og rødvin. Der bliver udvidet med et ridecenter og seks heste. Desuden flytter Tines mor Jonna og bror Jan til Italien, og de bor i hver sin lejlighed på gården.

I 2018 møder Tine grundlæggerne af Mit Italienske Slot, og forhandlinger om et muligt salg begynder.

I 2020 sælges Villa Stabbia til Mit Italienske Slot A/S i december. 

 

I 2021 finder den første arbejdsuge sted i juni, og villaen åbnes for gæster kort efter. Ved generalforsamlingen bliver et nyt navn, Villa Vangile, vedtaget - og et nyt kapitel begynder.

Billede2.jpg


Kapellet

Lagt til hvile i Kapellet

 

Antonio Luigi Barli (1748-1824)

Matilde Bartolozzi Nucci (1881-1961)

Alcide Nucci (1881-1951)

Anita Nucci (1886-1964)

Marco Marchi Bartolozzi (? - 1963)

Loke Marchi Bartolozzi (2000-2006)

 

 

Oversættelsen af Barli mindesten i kapellet:

 

Til de dødelige rester af Antonio Luigi Barli af Massa i Valdinievole. Opretstående religiøs gavnlig advokat mange steder oprejst kidnappet fra de levende den 28. februar 1824 i en alder af 76. De utrøstelige ramte (er) konsort Rosa Porciani di Montecatini sammen med de sørgende børn. Per questi motivi.

Billede3.jpg
bottom of page